Sohvan pesu

Kaipaako sohvasi pesua?
Anna ammattilaisen helpottaa arkeasi ja kutsu Mattomaisteri paikalle!

Sohvan pesu on urakka, jota on helppo siirtää. Mutta miksi enää siirtäisit, kun voit kutsua paikalle Mattomaisterin?  Tämän vaivattomampaa ei sohvan, nojatuolien, ruokatuolien, työtuolien, patjojen taikka mattojen pesu enää voi olla.

Kun kalusteet pestään säännöllisesti, niin peruslika ei pääse pinttymään ja tekstiili puhdistuu hyvin. Mattomaisterin palveluajat ovat joustavia, sillä aikoja löytyy myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kiireelliset pesutilaukset (vatsataudin tms. seuraamukset) pyrimme hoitamaan aina mahdollisimman nopeasti.

Miten sohvan tai muun kalusteen pesu tapahtuu?

Mattomaisteri käyttää pesuissa tehokasta ammattitason painehuuhtelulaitetta, johon on kalustepesussa liitetty käsisuulake. Pesuaineet ovat erityisesti kalustepesuun kyseiselle laitteelle suunniteltuja ja ne ovat biohajoavia. 

Pesuaineiden tuoksu on mieto vielä silloin, kun tekstiilit ovat kosteita, mutta niiden kuivuttua tuoksua ei enää ole. Tämän ovat herkät hajuallergikot testanneet. Pesuaineet yhdistettynä biohajoaviin tahranpoistoaineisiin poistaa kalusteista myös oksennuksen, ulosteen, virtsan taikka muun tunkkaisuuden hajun.

Pestävät kalusteet voivat olla pesun aikana omilla paikoillaan. Mattomaisteri liikuttelee kalusteita tarvittaessa sekä suojaa ja kuivaa lattian roiskeilta.

Mattomaisteri pesee myös nahkakalusteita ja kulkuneuvojen nahkaverhoiluja. Tällöin pesussa käytetään kasviöljypohjaisia pesuaineita ja pehmeitä pesuvälineitä. Niillä lähtee myös kuulakärkikynäpiirrokset! Pesun jälkeen nahkaverhoilu on miellyttävän pehmeä.

Kalustetekstiilien suojauskäsittely

Heti pesun jälkeen kalusteet kannattaa suojata likaahylkivällä aineella, sillä se helpottaa jatkossa tekstiilipintojen pitämistä puhtaina. Käsittely suojaa tekstiilejä kosteudelta ja lialta sekä parantaa niiden pestävyyttä. Kalusteen tekstiilipinta hengittää normaalisti suojauskäsittelyn jälkeenkin.

Tekstiilisuoja-aine on kotimainen, myrkytön ja vesipohjainen tuote. Kalusteet, matot ja auton istuimet kannattaa käsitellä suoja-aineella käytön mukaan 1-2 vuoden välein. Samalla aineella voi käsitellä myös esim. mokkanahkajalkineet, lenkkarit yms. pari kertaa vuodessa. Huom! Tekstiilisuoja-aine tuoksuu voimakkaasti niin kauan kunnes tekstiili on kokonaan kuivunut. Suoja-aineesta ei kuitenkaan haihdu mitään myrkyllisiä yhdisteitä.

Mattomaisteri kuuluu alv-rekisteriin ja sen vuoksi pesupalvelut oikeuttavat kotitalousvähennykseen (v. 2020  40 %).  Tämä veroetu kannattaa hyödyntää vaikkapa samantien OmaVero-palvelussa.

Jäitkö vielä empimään? Kysy rohkeasti lisää Mattomaisterilta ja lue “Ainakin 5 hyvää syytä valita Mattomaisteri“!

 

Sohva ennen pesua …                                    ja pesun jälkeen

Ennen sohvan pesua           Sohvan pesun jälkeen

Ennen sohvan pesua           Sohvan pesun jälkeen

 

Sohvan pesu ja muut pesukohteet Mattomaisterin monipuolinen palvelupaletti

 

Sohvat, nojatuolit, rahit – myös nahkakalusteet Orava pesun jälkeen

Ruokatuolit, työtuolit, säkkituolit – myös nahkakalusteet

Matot: kaikenlaiset irtomatot, kokolattiamatot, porrasmatot – vesipesuna ja kuivapesuna

Petauspatjat, runkopatjat

Vaunut, rattaat, turvaistuimet, sitterit, isot pehmolelut

Ryijyt, raanut ja muut seinävaatteet

Matkalaukut

Kangas- ja nahkaverhoilut autoissa, asuntovaunuissa ja veneissä

Keinujen ja asuntoautojen katokset, puutarhakalusteiden pehmusteet

 

Kysy Mattomaisterilta heti tarjous sinun pesukohteellesi!

Perehdy tarkemmin mattojen pesuun.

 

Sohvan ja muiden kalusteiden perushoito

Imuroi säännöllisesti – myös selkä- ja istuintyynyjen takaa/alta. Käytä kalustesuulaketta.

Poista tahrat HETI. Imeytä talouspaperiin. Käytä tahraan tarvittaessa esim. sappisaippuaa.

Suojaa kangas uutena (ellei ole jo tehtaalla käsitelty) ja heti pesun jälkeen tekstiilisuoja-aineella. Myös Mattomaisteri tekee suojauskäsittelyitä. Ahkerasti käytetty verhoilu kannattaa suojata vaikkapa kerran vuodessa.

Jos sohvasi tai nojatuolisi kangas on vaalea tai valkoinen, pidä värilliset torkkupeitot pois kalusteen päältä, ettei kangas värjäänny. Vaaleissa ja valkoisissa kalusteissa myös vaatteista tulevat värjäytymät näkyvät helpommin.

Aurinko haalistaa nopeasti verhoilukankaan, ellet suojaa sitä suoralta auringonvalolta. Sama vaara on kasvilampun UV-valolla.

Vetoketju sohvan tyynyissä ei ole välttämättä tae sitä, että päälliset voi pestä koneessa. Usein vetoketju on verhoilijan ainoa mahdollisuus sulkea päällinen, kun se on laitettu pehmusteen päälle. Pesussa päälliset saattavat kutistua niin paljon, etteivät ne enää mahdukaan tyynyjen päälle. Ja vaikka tyynyosien päälliset voisikin pestä koneessa, jää sohvan käsinojat ja runko edelleen likaisiksi. Lopputulos ei silloin näytä kovin hyvältä. Jos kuitenkin päädyt pesemään päälliset koneessa, älä sullo pesukoneeseen likaa pestävää kerralla, sillä kankaisiin saattaa jäädä likaviiruja.

Jos vatsatauti pääsee yllättämään, niin poista kiinteä lika tekstiilistä esim. lusikalla, pyyhi kostealla ulkoreunasta sisäänpäin ja käytä vettä tai tahranpoistoainetta maltillisesti, koska allaoleva materiaali voi vahingoittua tai värjätä tekstiilin… ja sitten tilaat nopeasti Mattomaisterin pesemään kalusteen paikan päälle! Pyrimme hoitamaan tällaiset kiiretilaukset aina mahdollisimman pikaisesti.

Myös nahkakalusteet vaativat hoitoa. Pyyhi pölyt säännöllisesti. Puhdista hiuksista tai käsistä nahkasohvaan jäävät rasvaiset tahrat nopeasti pois. Kuivuttuaan tahrat muuttuvat vaikeammin poistettaviksi. Mieto saippualiuos ja pehmeä pyyhe ovat hyvä pesuyhdistelmä vähintään kerran vuodessa, mutta kostua nahkasohva ei saa.

 

Kalusteiden tekstiililaaduista

Huonekalujen kangasverhoilussa käytetään luonnonkuituja ja tekokuituja. Monesti kankaat ovat luonnon- ja tekokuitujen sekoitteita, jotta niiden ominaisuudet sopivat mahdollisimman hyvin käyttökohteeseen.

Luonnonkuituja ovat puuvilla, pellava ja villa. Puuvilla on miellyttävän tuntuinen ja laadukkaimmat kankaat ovat myös hyvin kestäviä. Puuvilla on vesipestävä, mutta kannattaa hoito-ohjeesta tarkistaa, että se on myös esikutistettu. Helposti rypistyvä pellavakangas hylkii likaa luonnostaan.  Villakangas on kulutuskestävää, mutta se kutistuu helposti pesukoneessa.

Tekokuituja ovat mm. polyesteri-, polypropeeni- ja polyamidikuidut. Ne ovat helppohoitoisia ja kestävät kulutusta, mutta sähköistyvät helposti ja siksi vetävät puoleensa pölyä ja likaa.

Kankaan pintarakenne vaikuttaa myös sen yleisilmeeseen ja kestävyyteen. Kohokuvioinen kangas likaantuu ja kuluu helpommin kuin sileäpintainen kangas. Nukkakankaat kestävät paljon kulutusta. Näiden kankaiden ominaisuuteen kuuluu, että kankaaseen tulee “istumajälkiä”, kun nukka taipuu.

Joihinkin kankaisiin muodostuu käytössä nukkaa. Nukkaan jää helposti kiinni lisää vaatteista irtoavia kuituja, jotka sitten näyttävät kankaassa epäsiisteiltä nypyiltä. Nukka ja irtokuidut saadaan poistettua nukkaleikkurilla. Nypynpoisto ei vaikuta kankaan kulutuksenkestoon, kunhan leikkurilla ei vaurioita kankaan pintaa. Mikäli kalusteesi kaipaavat nypynpoistoa, muista mainita siitä Mattomaisterille pesutilauksen yhteydessä.

Kankaan hinta ja laatu liittyvät toisiinsa: halvassa kankaassa ei ole hyvää valonkestävyyttä, värinkestävyyttä,  hankaus- ja nyppyyntymiskestävyyttä tai pestävyyttä.